DOBRE NAVIKE - DOBAR TELESNI STATUS




        DOBRE NAVIKE - DOBAR TELESNI STATUS



                                                                 


     Ono što radiš u toku jednog dana određuje tvoje ukupno postignuće u toku jednog meseca, godine, ukupno postignuće u toku pet ili deset godina, tako što akumuliraš stvari na kojima si angažovan i koje obavljaš u svim važnim životnim oblastima, bilo da su te stvari  dobre ili loše. Kada je reč o dobrom telesnom ststusu i dobroj fizičkoj formi koja je neophodna za ozbiljna postignuća, bilo da se bavimo poslom koji zahteva veći fizički napor, ili smo više mentalno, intelektualno aktivni, možda se bavimo kreativnim poslovima ili se bavimo kućnim poslovima i vaspitanjem dece, navike su te koje će odrediti kvalitet našeg života i nivo našeg zdravlja, što je hteli mi to da priznamo ili ne najveća vrednost, jer bez dobrog balansa svih delova koji čine ličnost ne možemo ostvariti svoj puni potencijal i odgovoriti na pravi način, svim životnim izazovima.

     Pa kako onda da izbacimo loše navike i uvedemo dobre? Navike se stiču kroz odluku i disciplinu a pre svega toga kroz definisanje onoga što nam je važno i ulaganje vremena i energije da to i ostvarimo. Loše navike se zamenjuju dobrim navikama...

     Polazeći od malih, jednostavnih stvari, elemenata, delova koje korak po korak uvodimo u svoj svakodnevni ritam. Na primer, želimo da uvedemo dobre navike u ishrani i vežbanju, što će rezultirati dobro zdravlje i dobar telesni status, dobar fizički izgled. Počinjemo sa malim stvarima, malim dobrim svesnim izmenama ponašanja i držimo se toga za početak dve nedelje, dok tu malu izmenu donekle ne usvojimo, da bismo mogli da dodamo sledeću. Daću mali primer, ako već dugo nismo vežbali, nismo se dovoljno kretali, svaki dan nam je kao po šablonu isti, posao, obaveze, porodica, prijatelji, kupovina i sve aktivnosti koje nam čine dan, za početak u tom danu možemo izdvojiti 30 min koje ćemo potrošiti odn uložiti u šetnju brzim hodom. Svakoga dana 30 min neizostavno pronađite vreme ispoštujte svoju odluku i prošetajte 30 min pune dve nedelje, kada ispunite taj cilj bićete mnogo zadovoljniji, motivisaniji, stvorićete osećaj kod sebe kako se usvajaju dobre navike. Uporedo sa tim malim zadatkom , koji ste sebi odredili možete uvesti i malu promenu u dnevnom režimu ishrane, recimo uvešćete ujutru zdrav, izbalansiran doručak i držaćete se tog ritma uporedo sa šetnjom od 30 min svakoga dana. Kada prođu te dve nedelje možda se ništa drastično neće promeniti u spoljašnjoj manifestaciji ali steći čete novu veštinu, poštovanja svojih odluka i uvođenja navika na dnevnom nivou, što vam može doneti mogućnost uvođenja ozbiljnih promena akumulirajući male, dobre navike koje uvodite.

     Loše navike se ne izbacuju, protiv njih se ne borimo jer im na taj način samo produžavamo život i dajemo im moć. Loše navike osvestimo, priznamo da su tu, da su prisutne, čak se i zahvalimo na njima jer su nam te loše navike veliki učitelji i zamenimo ih dobrim navikama.

     Uvek se fokusiramo i mislimo na dobru naviku koju želimo da uvedemo, za nju pravimo prostor i mesta u svom novom danu, za dobru naviku pravimo strategiju i plan i o njoj razmišljamo. Sve dok ta dobra navika ne postane automatizovana, sve dok ne postane deo našeg ponašanja koga je prihvatio i onaj nesvesni deo nas i onda je ona integrisana u naš sistem i obavljamo je bez ikakvog dodatnog opterećenja.

     A šta ako nam uvođenje dobrih navika postane teško, naporno ili iscrpljujuće!? Da do toga ne bi došlo, birajte aktivnosti koje nisu suviše naporne za vaš trenutni sistem, krenite od malih stvari za koje sigurno znate da ćete ih ostvariti, budite istrajni, pronađite dobre stvari u tim aktivnostima i uživajte u njima. Čak iako nekad bude teže nego obično gledajte na to kao na vaš mentalni trening i na trening vaše volje, trebaće vam takav trening kada izazovi budu veći, a biće sasvim sigurno kako rastete i razvijate svoj puni potencijal. Kada od svakodnevne šetnje dođete do adekvatnog vežbanja koje upražnjavate bar tri puta nedeljno po sat vremena, znaćete da ste na dobrom putu jačanja u svakom smislu te reči.

     Krenite od malih stvarui, akumulirajte dobre navike i dobro raspoloženje u jednom danu, treba malo napora i treba volje al" to je ono što čini razliku . Ne dozvolite da obaveze upravljaju vama, vi ste ti koji određujete svoj dan i svoj život, ne dozvolite lošim i nekorisnim navikama da upravljaju vašim vremenom...Uvek ima prostora!

     

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI

AH TA KIČMA