ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI



  ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI              

           




                                                                   



    Da li vam je neko nekad rekao "ispravi se", "stani pravo", "nemoj da se grbis" ili ono "šta si se zgrbio" posebno ako se duže sedi ili stoji (čekanje u redu, dugačka predavanja, tribine, porodične večere i td...)

     Upravo je to ono o čemu želim da kažem par važnih stvari - POSTURA tela - način na koji držimo svoje telo dok obavljamo svakodnevne aktivnosti, stojimo,čučimo, sedimo, klečimo. ležimo i td . To je fundamentalna atmosfera za svaki naredni pokret koji telo napravi i određuje kako se dobro telo prilagođava na različite faktore koji utiču na njega, prvo to je sila gravitacije koja svakodnevno utiče na svaki živi organizam, zatim nošenje tereta, dugotrajno sedenje u neadekvatnom položaju, dugotrajno stajanje, izvođenje iznenadnih naglih pokreta i mnogi drugi faktori.

     Ako naša postura nije optimalna, naši mišići moraju više da rade da bi nas držali uspravno i u ravnoteži (balansu). Zbog takvog režima rada neki mišići mogu postati skraćeni i zategnuti, drugi mogu postati nedovoljno aktivni (inhibirani). Vremenom sve ove nefunckionalne adaptacije organizma na nepravilan položaj delova tela međusobno i u odnosu na podlogu ili predmet sa kojim je telo u interakciji, smanjuju sposobnost organizma da se suprotstavi silama koje utiču na njega u svakom momentu.

     Loša postura povećava opterećenje na zglobove i ligamente, uvećava mogućnost povređivanja, čini unutrašnje organe, recimo pluća manje efikasnim, a na duže staze može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

     Loša postura može čak da utiče i na naše emocionalno stanje i raspoloženje, zato postoji mnogo razloga zašto ostvariti i zadržati dobru posturu tela. S tim što to u današnje vreme postaje sve teže ostvarivo zbog sedatornog načina života, konzumiranja loše hrane i neadekvatnih navika koje su usvojene u najranijem dobu života.

     Kako izgleda dobra postura!? Kada pogledamo kičmeni stub u stojećem položaju sa zadnje strane (s leđa) sva 33 pršljena trebalo bi da budu postavljena uspravno duž zamišljene prave linije, ako pak pogledamo kičmeni stub sa bočne strane tela tu vidimo anatomske krivine koje kičmeni stub ima i to su cervikalana, torakalna i lumbalna krivina i one nam omogućavaju da stojimo uspravno i da amortizujemo određeni nivo stresa i pritiska na kičmeni stub prilikom hodanja, trčanja, skakanja, kretanja. Mi se ne rađamo sa ovim krivinama, beba ima samo jednu krivinu kičmenog stuba kada se rodi, ostale krivine se razvijaju u periodu od 12 - 18 mesecio života uporedo sa mišićima koji ojačavaju i omogućavaju uspravan položaj i hodanje.

     Da bi nečija postura bila dobra u stojećem položaju neophodno je da se obrati pažnja prvo na položaj karlice...Karlica mora biti u pravilnom neutralnom položaju bez rotacija, inklinacija karlice ("izbačena karlica unapred ili unazad") to obezbeđuju mišići stabilizatori kuka, fleksori i ekstenzori, mišići core-a, duboki mišići karličnog dna, leđni mišići...Znači za dobru posturu je pored dobrog skeletnog sistema, neophodno imati i potporu u pravilnom angažovanju svih mišića potrebnih za održavanje pravilnog položaja tela.. Pored položaja karlice obratiti pažnju na kolena i skočne zglobove. Kada gledamo telo sa bočne strane, linija koja ide od kukova preko kolena do skočnih zglobova mora biti ravna (prava). Težina tela je raspoređena na oba stopala istovremeno, to je jako važno. Izbegavati položaj prebacivanja težine tela na jednu nogu dok je druga opušteno izbačena pored ili napred ("popularni stav kao seoska snajka") jer to umnogome menja dobru posturu zato što kuk opuštene noge koja ne nosi težinu tela ide ka toj nozi a suprotno rame, noge na kojoj je skoro sva težina se krivi ka toj nozi i dobijamo jedan "prelomljen" nepravilan položaj koji se često može videti uglavnom kod žena dok čekaju u redu u pošti, u gradskom prevozu, na ulici...Trebalo bi svesno obratiti pažnju na položaj u kom sedimo ili stojimo i podsećati sebe svakodnevno da se trudimo da zauzimamo pravilne položaje tela.
                                                                             
     Ako npr sedimo vrat treba da zauzima vertikalan položaj u produžetku kičmenog stuba , ne isturen napred (u pozi u kojoj uglavnom koristimo mobilni telefon) ramena bi trebalo da su opuštena sa rukama pored tela ili na stolu ili naslonu koji obezbeđuje ugao u laktovima 90 stepeni. Kolena bi trebalo postaviti sa uglom od 90 stepeni u zglobi i sa stopalima postavljenim ravno na podu.

     Šta ako naša postura nije baš tako dobra prilikom sedenja? U tom slučaju je potrebno poraditi na okruženju izmeniti ono što se može i prilagoditi potrebama tela. Npr, podesiti ekran (monitor) da bude u visini očiju, postarajte se da svi delovi tela kao što su podlaktice i šake budu podržane (poduprte) rukohvatima stolice, radnim stolom ili delom stola na kom se nalazi tastatura. Korišćenje ergonomskih pomagala može biti jako korisno takođe. Spavanje u pravilnom položaju takođe može pomoći očuvanju dobre telesne posture a to je spavanje na boku sa podržanim vratom (jastuk ispod glave) i  sa jastukom između nogu postavljenom u delu oko kolena. Nosite obuću bez potpetica i sa dobrom anatomskom izradom i koristite slušalice za dugačke telefonske razgovore.


                                                                           
                                                                           






     Nije dovoljno ostvariti samo dobru posturu i boraviti u tom položaju satima jer to je prvo teško ostvarivo, osim ako nisi vojnik na mrtvoj straži a može biti štetnije od regularnog pokreta sa lošom posturom. Pa, šta je onda potrebno raditi. Potrebno je što češće se kretati jer je telo dizajnirano za pokret. Menjati položaje tela, ne ostajati u jednom položaju predugo u toku jednog dana..ni previše sedenja, ni previše stajanja, ni previše trčanja ili hodanja ili ležanja nije dobro.. Menjajte često položaje tela u toku dana na 30 min i stalno boravite u dinamičkom režimu bez pasivnog boravka u samo jednom položaju koji god da je taj položaj i trudite se da svesno sami ispravljate svoju posturu.

     Kada se krećete, krećite se pametno, držite sve što nosite blizu svog tela (trupa), teški rančevi treba da budu u kontaktu sa što dužim delom leđa kako bi se težina ravnomerno rasporedila, sve što nosite, nosite simetrično uz ravnomerno opterećenje obe strane tela. Ako sedite puno, posle 30 -40 min obavezno ustanite prošetajte malo i svakako upražnjavajte neki oblik fizičkog kretanja, vežbanja pravilnim radom na svojim mišićima , uspostavićete njihovu funkciju tako da vas efikasno podržavaju prilikom izvođenja svakodnevnih pokreta i kretanja , pored svih drugih benefita na vašim kostima, mozgu, srcu, unutrašnjim organima i raspoloženju. A, ako baš brinete, imate problem, staru povredu, ne znate kako bi vežbali i šta, potražite pomoć stručnog lica, jer zaista je neophodno imati i održati dobru posturu tela..

   

     

Коментари

  1. Moj otac mi je pricao, da kada je on 1960 godine posao u prvi razred, njegova uciteljica je sve ucenike u razredu opominjala da pravilno sede, da se mnogo ne naslanjaju na naslon od stolice, da redovno peru ruke, da se podsisaju, da iseku nokte na rukama i nogama i u vezi toga ih je nadzirala.Sada neznam da li je to obaveza sadasnjih uciteljica ili nije. Zanimanja za koje je vrlo vazno da se pridrzavaju odredjenih pravila da bi sacuvali kicmu ukljucuje hirurge, frizere, pijaniste, daktilografe, harmonikase koji sede kada sviraju i druge. U svakom slucaju sve ovde sto je objavljeno u vasim tekstovima ima veliki smisao, ali je u praksi jako pozeljno da ima onih koji nadziru decu u najranijem detinstvu u vreme kada mogu to da razumeju da se pridrzavaju pravila. Ako ima savetovalista za trudnice, onda bi trebalo da postoje savetovalista i za majke i oceve u vezi nadziranja dece u ponasanju kod opterecenja kicme i drugih morfoloskih delova deteta. Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

AH TA KIČMA