TAKO JE MALO ZA SREĆU POTREBNO


                               TAKO JE MALO ZA SREĆU POTREBNO


                                                                         

     Zdrav način života i održavanje telesnog, mentalnog, psihičkog, emocionalnog, stanja u ravnoteži je potreba savremenog čoveka i apsolutni prioritet koji vodi ka srećnom, zdravom, izbalansiranom životu. Ovo je fundament, baza, balans i uravnoteženje koji obezbeđuju mir, prosperitet, zadovoljstvo, ispunjenost i spremnost za prevazilaženje svih životnih prepreka, izazova, poteškoća i omogućavaju nam značajan rast i razvoj na svim poljima, obezbeđuju uživanje i ispunjeno vreme kvalitetnim sadržajima koje sami biramo.

    Uspostavljanje zdravog sistema života i odnosa prema sebi i svom telu ne zavisi od količine novca koju imamo, ne zavisi od životnog standarda i statusa, ne zavisi od imanja i nemanja vremena, to su samo izgovori, već mnogo više zavisi od mentalnog stava, razumevanja i prihvatanja činjenice da za taj dobar telesni i zdravstveni status moramo da se izborimo sami i moramo sami da ga dostgnemo, niko to ne može da uradi umesto nas. To nije stvar pojedinačnog rada, samo na fizičkom vežbanju, ili samo rad na ishrani, ili samo rad na duhovnom razvoju kroz primenu određenih metoda i tehnika, nije realno da nam fokus bude samo na jednom segmentu unapređenja zdravlja a da druge zanemarujemo ili ih uopšte ne upražnjavamo i da očekujemo rezultate. To je prevashodno rad na celom sistemu, ili bolje reći pristup sistemu, taj pristup mora biti integrativan i izbalansiranost svih neophodnih bazičnih elemenata je neophodna da bi organizam bio zdrav i stabilan. Ovde bih izdvojila, po meni, neke od osnovnih elemenata koji utiču na dobro stanje čoveka i koji direktno utiču na zadovoljstvo i radnu i svaku drugu sposobnost a isključivo zavise od odluka koje pojedinac donosi sam za sebe, a to su:                                                           

     1) Fizičko vežbanje
     2) Pravilna ishrana
     3)  Važnost činjenice da je život bez konzumiranja cigareta apsolutni MUST HAVE
     4)  Spavanje i odmor
     5)  Regulisanje stresa
     6)  Ljubav - dobri međuljudski i partnerski odnosi, jednom rečju druženje i interakcija sa ljudima
                                                                               
     Ovo su jednostavni segmenti zaduženi za sreću i ispunjen život a ne podrazumevaju, kao što sam već napomenula, veliku količinu novca, velike i važne funkcije, poslove, slavu ili ogroman uticaj na druge ljude. Ovo su jednostavni, bazični elementi koji se odnose na svakog pojedinca u njegovom mikrosvetu i zahtevaju bolje odluke, bolje navike i ljubav prema sebi i svom okruženju, podrazumevaju rad, promenu, rast, sve ono sto
se novcem ne kupuje.
                                                                           
     Fizičko vežbanje, kretanje je urođena potreba svakog čoveka zato što je telo dizajnirano tako da mu je pokret i kretanje neophodno , ne samo zbog koštano - mišićnog sistema već zbog regulacije svih procesa u organizmu. Pokret je osnovna, glavna preventivna mera, to je terapija i hrana za zdravlje čoveka. Ne samo za fizički izgled i funkcionalnost već i za kompletno zdravlje i jedan pozitivan stav prema životu. Pravilnim vežbanjem možemo da utičemo na sprečavanje mnogih potencijalnih bolesti.
                                                                          
     Zdrava hrana podrazumeva poštovanje osnovnih principa ishrane koji se usvajaju za ceo život a ne praktikovanje brzih i restriktivnih dijeta koje loše utiču na metabolizam (usporavaju bazalni metabolizam) utiču na hormone, utiču na rad unutrašnjih organa i prave jako opasan disbalans. Važno u ovom delu je napomenuti  da je potrebno birati "pravu hranu" voće, povrće, ribu, meso, koštunjave plodove, zdrave masti, žitarice od integralnog zrna, zdrave šećere, dobro kombinovati namirnice u toku jednog obroka, držati se principa jednostavnosti i naravno pripremati hranu kod kuće. izbegavati industrijsku hranu, posebno slatkiše, brzu hranu i sve ono što je puno aditiva, emulgatora, hormona, veštačkih boja i zaslađivača. Priprema hrane kod kuće je ključna stvar.

     Život bez cigareta je osnovna stvar koja omogućava srećan život, ne bih o štetnosti duvana i gubljenju vremena (života) koje se utroši na konzumiranje cigareta, pre bih nešto rekla o lošim navikama. Pušenje je jedna od takvih navika i one se iskorenjuju tako što se menjaju dobrim navikama. Prestanak pušenja treba isplanirati, odlučiti, potražiti pomoć ako je potrebno i pripremiti sebe na prevazilaženje momenata "krize".

     Spavanje i odmor, kao i pravilno disanje, je nešto što se zanemaruje i nešto čemu se ne poklanja dovoljno pažnje kada je zdravlje savremenog čoveka u pitanju. Često se na uštrp spavanja obavljaju neke druge aktivnosti koje su po važnosti u odnosu na spavanje i odmor u tom momentu trivijalne. Ako nema dovoljno sna i odmora, nikakva ishrana, suplementi, vežbanje, druženje sa dragim ljudima to ne može da zameni. jako je važno da sebi obezbedite dovoljno sna i malo vremena za odmor, za tišinu, za smanjenje buke u glavi, jer to je takođe glavna preventivna mera.
                                                                               
     Regulisanje stresa u današnjem načinu života je nešto što je neophodno, da sam pojedinac nauči i razvije sisteme sam za sebe. Ima puno knjiga na tu temu, bezbroj tehnika, mnogo ljudi koji se bave raznim metodama i dobro je da svako nadje svoj sistem oslobađanja od stresa na osnovu svojih afiniteta i senzibiliteta. Neko će plivati, slušati muziku, prošetati, meditirati, porazgovarati sam sa sobom, potražiti pomoć prijatelja ili nekog stručnog lica i na taj način rešavaće problem stresnih situacija. Promenom perspektive i percepcije a onda i promenom doživljaja situacije koja izaziva stres.

      Značaj dobre interakcije sa ljudima je za sreću veoma važna, takođe partnerski i ljubavni odnosi doprinose zadovoljstvu i novom smislu koji osoba dobija. Interakcija i druženje sa ljudima ostvarenje bliskih odnosa punih ljubavi, razumevanja, poštovanja snaže našu dušu u teškim momentima i daju krila zahvalnosti kada su trenutci divni. Negujte svoje prijatelje, oni su važan deo života svakog pojedinca.                                                       

     Ovo su elementi koji direktno utiču na zdravlje, zadovoljstvo, sreću i to su stvari koje niko ne može uraditi umesto vas, ne možete platiti da vam se te stvari završe. Sve ovo treba da poželite pa da odlučite da uradite sami za sebe, da ne odustajete, da uživate u tome i onda je trava kod vas samih najzelenija...

     

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI

AH TA KIČMA