POMOZITE DECI DA SE PRAVILNO RAZVIJAJU






           POMOZITE DECI DA SE PRAVILNO RAZVIJAJU





     
                                                                             
 






     Ono zašta je svako od nas maksimalno zainteresovan je rast i razvoj onoga što nam je najvrednije u životu, za mnoge od nas to su naša deca. Dete od momenta rođenja do završetka razvoja fizičkog, mentalnog i emocionalnog prolazi kroz niz faza u razvoju i rastu od senzomotornog stadijuma koji traje obično do 2 godine života, uspravan položaj tela, ovladavanje hodom i uspostavljanje ravnoteže, razvoj govora i motorike šake i prstiju, razvoj motorike tela. Kroz različite aktivnosti i igre, mogu se "probuditi" čula: vid, sluh, miris, ukus, dodir, pritisak na celu površinu tela i zglobove osećaj ravnoteže. Različitim senzornim nadražajima stvara se informacija i stvara se reakcija u skladu sa određenom situacijom. Senzomotorne veštine se grade na novim informacijama koje dete prima preko čula i integrišu se u već postojeći sistem. Ako su informacije neorganizovane i neadekvatne one ne mogu da se na pravi način integrišu u sistem i to se obično manifestuje kroz određene oblike ponašanja.


      Planiranim i organizovanim aktivnostima svakodnevno možemo uticati na celokupan razvoj deteta kroz različite senzorne sisteme vestibularni (kretanje), proprioceptivni (mišići i zglobovi), taktilni (dodir), vizuelni (vid), auditivni (sluh), olfaktorni (miris), gustativni (ukus). Sve faze razvoja kroz koje dete prolazi u različitim periodima zrelosti od 0-1, 2-3, 3-4, 3-7, 7-13 godina itd nose određene specifičnosti u razvoju koje su uslovljene fenotipskim i genotipskim kodom potrebno je na pravi način podržati razvoj deteta i omogućiti mu adekvatno okruženje za razvoj punog potencijala. Kod male dece uzrasta 3-7 godina kognitivne sposobnosti se polako razvijaju uporedo sa sticanjem ovladavanja bazične motorike tela razvija se ravnoteža, koordinacija pokreta, stabilnost u položajima, snaga, brzina, spretnost, percepcija prostora.
                                                                       




                                                                             










     Deca tog uzrasta najbolje napreduju kroz nadražaje iz spoljašnje sredine koje im prirodno podražavju napredak. Ti nadražaji svakako nisu sedatorni način života uz dosta vremena koje provode uz računar ili televizor, koji sa sobom obično nose i neadekvatne načine ishrane  (puno industrijskih slatkiša, brze hrane, grickalica, gaziranih sokova), veliki deo vremena provedenog kod kuće ili u zatvorenim prostorima.

     Osnovni prirodni ambijent za decu tog uzrasta za pravilan razvoj je fizička aktivnost, pokret i kretanje koji utiču na CNS na prirodan način razvijajući kod deteta bazičnu inteligenciju, pokretom se prave neuromišićni putevi razvija se i telo, CNS i inteligencija kod dece.. Za razvoj motoričkih veština kroz igru zaduženi su osnovni (prirodni) oblici kretanja koji su kod čoveka urođeni a to su: hodanje, trčanje, rolanje (kotrljanje), puzanje, penjanje, klečanje, hod na rukama i nogama istovremeno (četvoronoške), višenja, skokovi, poskoci, provlačenja, vučenja, nošenja. Sve su ovo oblici kretanja koje svako dete može da primeni za svoj uzrast u svakodnevnoj igri i provede najkaviltetnije vreme za razvoj u istoj. Još je bolja postavka ako te oblike kretanja dete upražnjava na otvorenom prostoru u prirodi.

     Pošto sada kreće proleće i lepo vreme će omogućiti intenzivniji boravak na otvorenom , osmislite mali program za vaše dete kada idete u park, na igralište, na izletište ili u šetnju. Nemojte ići nepripremljeni i dozvoliti da dete previše improvizuje, budite spremni za svaku situaciju, jer se može desiti da mu bude "dosadno" ako ne pronađe društvo ili da ne angažuje sve potencijale u tom momentu kako bi to moglo ako je aktivnost organizovana. 

     Za tako nešto nije potrebno mnogo pripreme ili nekog velikog predznanja, dovoljno je malo dobre volje i par korisnih saveta da kvalitetno provedeno vreme sa detetom bude na obostrano zadovoljstvo. Prvo: Osmislite prostor na kom ćete provesti tih sat - dva vremena sa detetom, ako se odlučite za park obično znate šta od sprava tamo možete da pronađete, ponesite od kuće npr vijaču, ako nemate vijaču nabavite deblji kanap (uže) koji se prodaje u prodavnicama na metar (vrlo jeftino) i to može da vam posluži kao odličan rekvizit. zavežite jedan kraj kanapa za neki stub u parku a drugi držite na određenoj visini, onda recite detetu da optrči krug i kada dođe do prepreke (do kanapa) da je prvi put preskoči a u sledećem krugu da se provuče ispod prepreke (odn kanapa) to će za dete biti jako zanimljivo i učestvovaće rado u osmišljenom programu. Obično se priključe i ostala deca u parku pa možete da organizujete i malo takmičenje. Druga varijanta je da kanap spustite na zemlju i sasvim blago pomeranjem ruke u zglobu "talasate" konopac i zamolite dete da ga preskoči kao zeka sa obe noge, zatim sa noge na nogu i niz drugih varijacija na temu u zavisnosti od uzrasta deteta i njegovih sposobnosti.
                                                                                



                                                                                 









     Još jedan predlog za jednostavno pravljenje poligona jesu krede - ponesite krede u boji na igralište i nacrtajte krugove različitih boja u koje će dete uskakati i one predstavljaju stanice u kojima ono npr stoji na jednoj nozi kao roda, u drugom krugu skače kao žaba (oponašajući poskok žabe) u trećem maršira kao vojnik itd...

     Ovo su samo neki od niza mogućnosti osmišljenog i kvalitetnog boravka sa decom na otvorenom. U isto vreme to je i prilika da se i vi sami pokrenete , uradite vežbu, istegnete se, potrčite, čučnete, napravite vežbu. Ovaj vid uživanja sa decom može biti višestruko koristan kako za vas tako i za dete a imaćete i bolji odnos jer dete shvata da se bavite njim, da vam je stalo i da ste prisutni u njegovoj igri.

     Probajte da planirate aktivnosti sa decom, posebno kada ih vodite napolje ulepšaće vam dan i napuniti vas energijom. Samo malo ideja i dobre organizacije može mnogo toga da promeni...Keep on smiling


     

     

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE TO DOBRA POSTURA TELA I ČEMU SLUŽI

AH TA KIČMA